Exkurze a prezentace společnosti Sev.en Services s.r.o.

Výběr žáků třetích ročníků oborů obráběč kovů, strojní mechanik, malíř a elektrikář se dne 9. května 2023 v odpoledních hodinách zúčastnil exkurze v povrchovém dole Vršany, který se nachází v blízkosti města Most. Na místo prohlídky nás odvezlo firemní auto UNIMOG. Jízda po silnici byla zvláštní, pomalá, hlučná a trhavá. Ale jakmile jsme dorazili do dolu, bylo jasné, na jaký terén je toto auto určeno, přejelo každý strmý kopec, muldu i díru. Uvnitř kabiny jsme měli jako bonus horskou dráhu.

Největší překvapení nás ale čekalo přímo na místě těžby. Organizátoři nás vzali přímo k těžebním rypadlům, pásovým dopravníkům, bagrům. Viděli jsme těžbu skrývky (svrchní horniny), těžbu uhlí (nejvýhřevnějšího a s nejnižším obsahem síry v regionu), jeho přepravu i drcení pro další použití.

Akce byla koncipovaná jako exkurze, ale i jako nábor nových pracovníků. Proto byli účastníci ze třetích ročníků. Žáci v průběhu prohlídky projevovali zájem, kladli dotazy a chtěli vědět, zda zde můžou vystudovaný obor využít.

Domů jsem se vraceli unavení, zaprášení, ale spokojení. Tak obrovské stroje znovu jen tak neuvidíme. Věříme, že získané kontakty a velmi milý a osobní přístup k žákům, bude mít kladný vliv na volbu budoucího zaměstnavatele.